CHEESEBURGER
Cheeseburger je typ burgera, ktorý obsahuje syr. Syr v spojitosti s mäsom, zeleninou a majonézou, to je dokonalá kombinácia v chrumkavej žemle. Ideálnym a najpoužívanejším syrom do Cheeseburgera je jednoznačne Chedar, avšak kľudne môžete použiť aj iný výrazný syr.
INGREDIENCIE:
- 600 – 700 g hovädzieho (napríklad predné, z krku …)
- soľ
- čierne korenie
- nakladané uhorky
- paradajku
- červenú cibuľu
- 4 lístky šalátu
- 4 plátky mäsovej slaniny
- 8 plátkov syra (najlepšie Chedaru)
INGREDIENCIE (žemľa):
- 400g špaldovej polohrubej múky (poprípade iná polohrubá múka)
- 100 g masla
- 200 ml vody
- 1 ČL cukru
- 1 droždie (42 g)
- 1 ČL kypriaceho prášku
- trochu mlieka alebo vody na potretie
- soľ
INGREDIENCIE (mäso):
- 2 žĺtka
- 200 ml oleja
- citrón
- soľ
Postup:
Na Cheeseburger potrebujeme žemle, ktoré sme si, buď pripravili podľa návodu nižšie, alebo použijeme kúpené. Majonézu, taktiež môžeme použiť kúpenú, ale domáca je samozrejme lepšia. Druh mäsa môžeme použiť rôzny, no je potrebné, aby bolo hovädzie a hlavne malo nejaký obsah tuku aspoň 25%, aby nebol hamburger suchý. Z tohto dôvodu je ideálne použiť hovädzie predné. Mäso zomelieme dochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame a rozdelíme na 4 časti. Rukami vytvoríme požadovaný tvar. Cheeseburger by mal mať okrem veľkej žemle, aj veľkú dávku mäsa. Preto je ideálne použiť na osobu 150 – 180 g mäsa. Takto pripravené mäso položíme, buď na gril alebo panvicu. Pripravujeme podľa požadovaného stupňa prepečenia. Niekto má rád stred surovejší, niekto dôkladne prepečený. Keď je mäso hotové, rozrežeme žemle a tiež ich položíme na chvíľu na gril opiecť. Takto pripravené žemle potrieme majonézou, na ktorú položíme lístok šalátu. Na šalát položíme syr Chedar, mäso a opäť Chedar. Ďalej na syr Chedar položíme opečenú slaninu a postupne pridávame kolieska rajčiny, uhorky a cibule. Na záver môžeme všetko prepichnúť špajdlou. Servírujeme samostatne, alebo s hranolkami, poprípade ešte doplňujúcou dávkou majonézy.
Príprava žemlí:
Ako prvé spravíme kvások. Do vlažnej vody pridáme droždie a cukor. Necháme chvíľu postáť, až nám kvasnice začnú pracovať a vznikne nám kvások. V miske preosejeme múku, doporučujem preosiať 2 – 3 krát, cesto bude nadýchanejšie. Do múky pridáme soľ, kypriaci prášok (nemusíme, ale budú nadýchanejšie), kvások a roztopené maslo. Vymiešame cesto, dôkladne, aby sa nám všetky suroviny dobre premiešali. Vymiešané cesto vložíme do misky a prikryjeme. Necháme nakysnúť približne hodinu. Nakysnuté cesto ešte zľahka premiešame a rozdelíme si na 4 – 6 častí, záleží aké veľké chceme mať žemle. Z kúskov cesta vytvoríme žemličky a položíme na plech, kde sme vopred položili papier na pečenie. Žemle potrieme mliekom alebo vodou a necháme ešte 20 minút nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 22 – 25 minút, do zlatista. Upečené žemle necháme chvíľu odležať prikryté.
Príprava majonézy:
Do misky pridáme žĺtka, štipku soli, pár kvapiek citrónovej šťavy, poprípade pár kvapiek octu. K tejto zmesi budeme postupne po malých dávkach pridávať lej. Na začiatok pridáme pár kvapiek oleja a všetko spolu šľaháme. Ako som spomenul v malých dávkach pridávame olej za stáleho šľahania. Na dokonalú konzistenciu k 2 žĺtkam stačí približne 180 – 200 ml oleja. Je to potrebné množstvo pre 4 cheeseburgery. Čím viac oleja pridávame, tým bude majonéza hustejšia.